Podstawowym warunkiem uzyskiwanie wysokich plonów o dobrej jakości jest
uregulowany odczyn gleby. Zakwaszenie gleb jest jednym z głównych problemów
polskiego rolnictwa. W skali kraju mamy ponad 50% powierzchni użytków rolnych
wymagających wapnowania. Wynika to głównie z przyczyn naturalnych.
Większość gleb została wytworzona ze skał pozbawionych węglanu wapnia.
Dominują gleby lekkie, podatne na wymywanie wapnia i magnezu przez wody opadowe.
Do zakwaszenia gleb przyczynia się także stosowanie nawozów mineralnych.
Odczyn gleby decyduje o rozpuszczalności składników pokarmowych i ich pobieraniu
przez orśliny. W środowisku kwaśnym składniki pokarmowe przechodzą w formy
trudno- lub niedostępne dla roślin.
Uregulowany odczyn gleby ma szczególne znaczenie w gospodarstwach ekologicznych,
gdzie głównym źródłem składników pokarmowych dla roślina są zasoby glebowe,
a tylko w szczególnych przypadkach dopuszcza się stosowanie nawozów mineralnych
pochodzenia naturalnego o powolnym działaniu (kainit, kizeryt, mączka fosforytowa).
Na glebach kwaśnych pobieranie składników pokarmowych z gleby jest utrudnione,
czego skutkiem jest oczywiście słabsze plonowanie roślin.
W rolnictwie ekologicznym nadrzędnym celem jest dobra jakość uzyskiwanych plonów.
Również w tym aspekcie odczyn gleby odgrywa ważną rolę. W środowisku kwaśnym
metale ciężkie występją w formach łatwo przyswajalnych dla roślin i mogą być
w nadmiernych ilościach pobierane i akumulowane w produktach roślinnnych.
Fotografia pokazuje objawy toksyczności glinu na liściu jęczmienia rosnącego
na glebie o pH 4,2 (dolny liść). Wapnowanie zmniejsza pszyswajalność metali
ciężkich i ogranicza ich pobieranie przez rośliny.
Potrzebny wapnowania gleb ocenia się na podstawie wskaźnika pH. Jego wartość
dla prawidłowego wzrostu i plonowania roślin nie powinna być niższa niż 5,6
(dolna granica odczynu lekko kwaśnego). Gleby o niższym pH muszą być wapnowane.
W gospodarstwach ekologicznych do odkwaszania gleb można stosować wyłącznie
wapno węglanowe. Wynika to z obowiązującej w rolnictwie ekologicznym zasady
zachowania równowagi chemicznej i biologicznej w glebie, a więc wykluczającej
stosowanie jakichkolwiek środków i substancji o szybkim, gwałtownym działaniu.
Wapno węglanowe działa wolniej od wapna tlenkowego. Pełnego efektu odkwaszającego
w przypadku wapna węglanowego można oczekiwać w trzecim roku po zastosowaniu.
Rozpoczynając proces przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną należy
wykonać badanie gleby i stosownie do wyników przeprowadzić zabieg wapnowania.
W momencie ubiegania się o certyfikat ekologiczny (po dwuletnim okresie
przestawiania) odczyn gleby powinien być uregulowany. Badania odczynu można
wykonać w najbliższej okręgowej stacji chemiczno-rolniczej.
Jednorazowe dawki wapna nawozowego w rolnictwie kologicznym nie powinny
przekraczać 2t CaO na glebach lżejszych i 3t CaO na 1ha na glebach cięższych.
W certyfikowanych gospodarstwach można stosować wyłącznie nawozy i środki
poprawiające właściwości gleby zakwalifikowane do stosowania w rolnictwie ekologicznym.