1. Należy wybrać roślinę do uprawy i zdefiniować optymalny dla niej odczyn pH 2. Dostosować dawkę i nawóz do kategorii agronomicznej gleby UWAGA: 1kg azotu amonowego z nawozu mineralnego wywouje zakwaszenie równoważne ok. 2kg CaO, 1 kg S wywouje zakwaszenie równoważne 1,75 kg CaO
3. Nawóz wysiać i dobrze wymieszać z glebą
4. Najlepiej wapnować po zbiorze roślin - pod podorywkę, orkę siewną lub zimową - na niezbyt wilgotną glebę
5. Nie wapnować bezpośrednio pod ziemniaki, łubin i saradelę.
6. Zabieg wapnowania należy powtarzać co 2-4 lata (przy dużym zakwaszeniu gleb zaleca się stosować mniejsze dawki jednorazowe, ale częściej) mając na uwadze roczne straty (ubytki) CaO wskutek:
- wymywania przy opadach - min. 150 kg/ha
- stosowanie kwaśnych nawozów - równoważnik min. 250 kg/ha
- pobieranie przez rośliny - od 26 do 172 kg/ha